Esporles es troba a la cara interior de Serra de Tramuntana i fa frontera amb Palma, Valldemossa, Banyalbufar i Puigpunyent. El municipi és una de les principals portes d’accés a la Serra (a tan sols 12 km de la capital), al qual s’arriba còmodament tant per carretera com a peu, amb transport públic o privat. Tot i no ser gaire extens (uns 36 km²), configuració i orografia fan que sigui molt apreciat per tothom que cerqui un territori de qualitat en tots els aspectes. Hi predominen espessos alzinars sobre les faldes de les muntanyes de sa Fita del Ram, la mola de Son Pacs i el moletó de sa Granja; a la franja mitjana, conjunts marjats de pedra en sec amb oliveres, garrovers, ametlers i vinyes; i a les valls, terres fèrtils de reguiu, especialment verdes d’hortes i tarongers.
La vida es concentra en els dos nuclis històrics de població: la vila d’Esporles i el llogaret de s’Esgleieta, encara que també en trobam de novells, com ara Ses Rotgetes de Canet, Son Cabaspre o Es Verger.
L’aigua forma part de la cultura esporlerina des de temps remots i ha estat clau a l’hora del desenvolupament econòmic i de definir una personalitat força marcada.
Pel nord enllaça amb la carretera que travessa la Serra (Ma-10) i a tan sols 9 km de distància té el Port des Canonge, una cala de pescadors on esporlerins i esporlerines han tingut sempre recer.
L’escriptor Alexandre Ballester va anotar que «Esporles, al fons del temps, és bastida damunt dos nuclis urbans, dues poblacions originadores de l'actual vila. Un doble redol, Vila Vella i Vila Nova, amb noms propis, amb caràcter i amb tradició ambdós. Esporles és un doble redol amb Son Torrat com a àpex. Dos entorns amb una tercera zona generativa, es Balladors, més moderna». Així és: Esporles es mostra com una vila amb moltes cares, però sobretot cohesionada i forta: un poble bastit amb la suma de moltes veus.
El primitiu nucli nasqué a redós de l'església parroquial al segle XIII, dotada d’una de les rectories més antigues i monumentals documentades a la Serra. A l’altra banda del torrent de Sant Pere s’arrengleren els carrers de la Vila Vella, on les cases llueixen les façanes com a testimoni del llarg passat que atresoren. Aquí també s’agrupen els carrerons més humils, com els de Son Torrat, des Gorg, etc., els quals ens remeten a la simplicitat de la vida d’un temps.
A l’altre extrem, s’estén la Vila Nova, un barri nat al segle XVIII i XIX sota les faldes des Rafal per la necessitat d’acollir a una creixent població. Arquitectura i art popular es donen la mà i regalen al visitant façanes esgrafiades i mostres de teules pintades on s’intueixen esperances i temors, proteccions i benaurances.
Així, entre aquests dos nuclis, el poble ha anat creixent tira a tira, creant nous carrers i passeigs, novells edificis (la Casa del Poble, les Escoles Velles, l’Escorxador, les fàbriques de paper i teixits, etc.) i incipients barriades (es Balladors, sa Teulera, etc.).
L’únic llogaret històric del municipi és s’Esgleieta, situat a l’entrada de la vall d’Esporles, al costat de la carretera de Valldemossa. Tot i ser un nucli senzill, l’església de Sant Maria de l’Olivar, les cases, l’única via empedrada i l’aljub de les Monges en fan un conjunt ple de bellesa i genuïnitat.
Si us fa ganes conèixer un poc més el nostre patrimoni, us convidam a fer les rutes urbanes.
Anima’t i vine a conèixer un lloc màgic, ple d’activitats, experiències, rutes, vistes, moments, racons, tradicions i sabors que t’enamoraran a primera vista. T’apuntes a viure tot el que t’ofereix el nostre preciós poble?
Coneix Esporles